صحبت‌های اخیر عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، درباره ماجرای ردصلاحیت‌ها واکنش‌هایی را به دنبال داشته است؛ اگرچه مسئله جدیدی نیست و از همان زمان که نظارت استصوابی روال شورای نگهبان شد، منتقدان زیادی در رد آن به استناد خود قانون اساسی، حقوق اساسی و نفس وظیفه شورای نگهبان سخن گفته و آن را عاملی در راستای تضعیف جمهوریت دانسته‌اند.

مطهری کدخدایی صادقی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از شرق، رسول جعفریان، استاد تاریخ دانشگاه تهران، محمود صادقی، نماینده پیشین تهران که برای انتخابات یازدهم مجلس ردصلاحیت شد، همچنین صادق زیباکلام در توییتر به کدخدایی واکنش نشان داده‌اند. کدخدایی در مصاحبه‌ای با ایلنا گفته بود اگر نظارت استصوابی نباشد ممکن است مردم یک قاتل را به‌عنوان رئیس‌جمهور انتخاب کنند.

رسول جعفریان در واکنش به همین جمله کدخدایی در توییتر نوشت: فکر نمی‌کنم از اول مشروطه تا به حال، کسی این‌طور به شعور انتخاباتی مردم توهین کرده باشد.

محمود صادقی نیز نوشت: من به آقای کدخدایی وکالت و اختیار تام می‌دهم مستنداتی (اعم از قتل، قاچاق مواد مخدر، فساد و اختلاس) را که موجب ردصلاحیت این‌جانب در انتخابات اسفند ۹۸ شد، بدون کم‌وکاست منتشر کنند.

صادق زیباکلام هم نوشت: جناب آقای دکتر عباسعلی کدخدایی بزرگوار، حق انتخاب آزاد مردم، بنیادی‌ترین اصل دموکراسی یا مردم‌سالاری است. نه اینکه حکومت (بخوانید نظارت استصوابی) قیم‌گونه به مردم بگوید به چه کسانی می‌توانند رأی دهند. حق انتخاب آزاد یعنی اینکه مردم می‌توانند یک قاتل را هم انتخاب کنند.

اما مطول‌ترین واکنش را علی مطهری داشته؛ چراکه عباسعلی کدخدایی مدعی شده بود: «دلیل ردصلاحیت آقای مطهری موضوعات اقتصادی نبوده است، بلکه دلایل دیگری مطرح بوده که به خودشان گفته‌ایم. با یکی از اعضای شورای نگهبان صحبت کردند. از ایشان خواستیم اجازه دهند گفت‌وگوها با دوربین ثبت و ضبط شود، اما آقای مطهری اجازه ندادند. بهترین راه این بود که اجازه می‌دادند آن گفت‌وگو ضبط شود تا امروز شاهد این اختلافات نباشیم».

مطهری در واکنش گفته است: آقای کدخدایی پیش‌تر و در زمان انتخابات مجلس یازدهم نیز این مطالب را عینا مطرح کرده بودند و من جواب ایشان را همان زمان دادم، اما تعجب می‌کنم چرا دوباره این مطالب را بیان کرده‌اند. زمانی که هیئت نظارت بر انتخابات مرا ردصلاحیت کرد، شورای نگهبان از بنده دعوت کرد برای صحبت‌کردن به آنجا بروم. یکی از اعضای حقوق‌دان شورا و کارشناس پرونده در جلسه حضور داشتند. بعد از بحث‌های متفرقه خصوصا درباره نحوه بررسی صلاحیت‌ها، وارد موضوع شدیم. آن عضو حقوق‌دان سه نمونه از اظهارنظرهای من را مطرح کردند و نسبت به آنها اعتراض داشتند و من بر درستی هر سه مورد تأکید کردم. یکی از مطالبی که ایشان معتقد بودند که نباید می‌گفتم، این بود که در نطق خود در مجلس نهم گفته بودم «نهم دی اگر موجب تفرقه شود، دیگر یوم‌الله نیست، بلکه یوم‌الشیطان است». ایشان گفتند این خلاف‌ نظر رهبری است. گفتم اولا خلاف نظر ایشان نیست.

ثانیا من نظر خودم را گفتم. مورد بعدی سخنی بود که درباره مرحوم ابراهیم یزدی گفته بودم که «ما با او برخورد خوبی نکردیم و به زندان انداختن آن پیرمرد کار درستی نبود». آن عضو حقوق‌دان شورای نگهبان گفت: «این موضوع را نباید مطرح می‌کردید، چراکه برخورد با آقای یزدی موضع نظام بوده است». من پاسخ دادم که این موضع را قبول ندارم. موضوع دیگری که مطرح کردند، مسئله رفع حصر خانگی بود. ایشان می‌گفت «چرا راجع به رفع حصر صحبت کرده‌ای؟ باید می‌گفتی پس از اطلاع از نظر رهبری نظر من عوض شد». گفتم من نمی‌توانم دروغ بگویم.

پس از این گفت‌وگو، عضو حقوق‌دان شورای نگهبان را مورد عتاب قرار دادم و گفتم «متأسفم که شما با چنین افکاری عضو شورای نگهبان هستید. حیف خون شهید مطهری که به زمین ریخت و من امروز این حرف‌ها را از شما می‌شنوم». بعد بلند شدم و جلسه را ترک کردم. اصلا هیچ حرفی از اینکه فیلم‌برداری انجام و گفت‌وگو ثبت و ضبط شود، مطرح نبود.

نمی‌دانم آقای کدخدایی این حرف‌ها را از کجا آورده‌اند. فقط زمانی که از جلسه خارج شدم، به من گفتند آن طرف فضای مصاحبه فراهم است، اگر می‌خواهید، مصاحبه کنید که من نیازی به مصاحبه ندیدم و با خودم گفتم اگر مصاحبه کنم و شرح جلسه را بگویم، برای شورای نگهبان گران تمام می‌شود. به‌هرحال دلایلی که به من گفتند همین‌ها بود و چیز دیگری به من نگفتند. من هنوز سر درنیاورده‌ام که آقای کدخدایی این حرف‌ها را از کجا می‌زنند و درحالی‌که یک بار پاسخ داده‌ام، بار دیگر آن را تکرار می‌کنند. عضو حقوق‌دانی که با من گفت‌وگو کرد، آقای کدخدایی نبود و من نمی‌خواهم اسمی از او ببرم».

کد خبر 576863

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست داخلی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha